На Економічному форумі у Криниці ректор університету виступив у ролі коментатора дискусії про стратегічні відносини України і Польщі

Реальність та потенційні можливості стратегічного партнерства між Україною та Польщею сьогодні обговорили провідні експерти двох країн на XXIX Економічному форумі в Криниці-Здруй (Польща). У якості коментатора панелі «Стратегічне партнерство між Україною та Польщею. Гасло чи реальність?» організатори запросили ректора Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Ігора Цепенду, який є активним членом Українсько-польського форуму при МЗС України.

Під час дискусії її учасники закликали бачити вікна можливості, а також пояснили існуюче певне розчарування завищеними очікуваннями від нашого стратегічного партнерства. Модератор дискусії Богуміла Бердиховська назвала цей рік для України і Польщі «Роком очікування», тому що в Україні відбувалися вибори, а Польща ще й досі перебуває у передвиборчому процесі (парламентські вибори тут пройдуть 13 жовтня).

Більшість експертів констатували, що фактична ситуація та існуючі напрацювання, дозволяють стверджувати: вимір співпраці і порозуміння є вищим, ніж це здається, якщо дослуховуватися лише до громадської думки. Також всі відзначили плідність співробітництва наших держав у військовій та енергетичній сфері, а також у освіті. Особливу увагу було надано соціальному виміру відносин, який дає змогу оптимістично дивитися у майбутнє. Польща у євроінтеграційних процесах України бачить себе нашим партнером на євроатлантичному напрямку. Серед існуючих у відносинах мінусів, на думку Співголови Українсько-польського форуму при МЗС Яна Маліцького, одним з головних – це те, що політика стала заручницею історичних суперечок. Також негативною, на його думку, є тенденція мінімізації взаємних візитів вищого керівництва двох держав.

«Мають бути візити та має бути спілкування!», – підкреслив Ян Маліцький. – Україна і Польща мають вікна можливостей, важливо їх бачити й більш активно використовувати».

Підсумовуючи та коментуючи все сказане, ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда заявив, що «стратегічне партнерство виникає, коли стратегічні цілі не можуть бути реалізовані країнами поодинці». Тож, на його думку, країнам необхідно чітко визначити ці стратегічні цілі, у яких Україна і Польща є однодумцями.